Rookies lid: de mogelijkheden en voordelen

Motoren en deelname voorwaarden

Bij RACE-KIDS gebruiken we ’tamme motoren’ die tegen een stootje kunnen. Begrenst in het vermogen leert je kind daarop de basisvaardigheden zonder angstig te worden als het gas open gaat. Wij delen de kinderen in op de diverse motoren. Met de leerplan score kaart kunnen we toetsen of je kind toe is aan meer vermogen. Bij een voldoende score op de eerste 10 leerthema’s is meer motorvermogen toegestaan. Dat heeft als reden dat we in de basisopleiding vooral willen focussen op wat het kind moet aanleren om sneller te gaan. De focus ligt dus niet op het omgaan met een snelle motor met (te) veel vermogen voor het kind. Zoals een 18 jarig op een A1 begint vervolgens naar een A2 om vervolgens vol vermogen te mogen rijden. Wil je een eigen motor aankopen dan kan je er mee deelnemen als de karakteristiek van de trainingsmotor overeenkomt met onze voorschriften. Vraag dus toestemming vooraf en laat je adviseren door het RACE-KIDS trainers- en instructeursteam.

RACE-KIDS Motoren

We bieden als RACE-KIDS organisatie motoren aan voor gebruik tijdens onze evenementen. Voor de pocketbike minimotoren gebruiken wij voor de opstap en beginners een GRC met BZM motor 40cc-2T. Voor de geoefende rijders (of rijders van 10 jaar en ouder) zetten wij Pasini rijwielgedeeltes in met daarin een 4Takt benzine of elektrisch aangedreven motor gemonteerd. Deze combinatie adviseren wij ook om redenen van onderhoudskosten en gebruiksgemak voor de coureur. Voor de lichte categorie schakelmotoren hanteren we de Honda NSF met 8 of 12 pk. Als je kind toe is aan zelfstandig trainen kan je een automaat of schakelmotor huren of kopen via RACE-KIDS.  Het algehele onderhoud van de motor en rijwielgedeelte kunnen we ook organiseren. Daarvoor schakelen we onze eigen technische service in. Dat is een kwestie van afspraken maken. Mobiliteit garanderen doen we ook. Dat betekend dat je kind niet een sessie hoeft te missen omdat  ‘de motor het niet doet’. Op deze wijze waarborgen we de kwaliteit en continuïteit van het trainen en kunnen we de motorprestaties afstemmen op de rijderscapaciteiten en ontwikkelingsfase. We houden controle op de gelijkwaardigheid van de motoren en de veiligheid in onze rijdersgroepen en daarmee houden we het plezier en ontwikkeling van jouw kind, van alle kinderen, op peil.

Het leerplan als basis voor een duurzaam leertraject

In de beginnersgroep wordt het leerplan als universeel lesprogramma geïntroduceerd. Per leeraspect vinken zowel de rijder met zijn ouder en de instructeurs de vorderingen aan. In overleg met de trainers wordt een volgend thema als focus bepaald. Zo blijft elke training een uitdaging en progressie omvatten. Het grote voordeel om het door RACE-KIDS ontwikkelde leerplan te hanteren is dat elke rijder objectief beoordeeld kan worden. Zo kunnen alle rijders met een praktijk toets laten zien of ze klaar zijn voor een fase-race-bewijs en veilig en sportief kunnen doorstromen. Objectief, neutraal en betrouwbaar.Basis vaardigheden

De score tijdens de leerplan toets vormen een goede leidraad voor vervolgtrajecten, de invulling van ambitie met doelen in de tijdlijn. Het race-bewijs vormt een prima toets voor doorgroei naar een andere categorie motor of klasse (sneller of met versnellingen). Het leerplan biedt vooral ook aan de direct betrokkenen, zoals ouders en begeleiders een inzage in waar het kind ‘staat’ in het opleidingstraject. Het kind wordt niet over- of onder gewaardeerd. Dat bevorderd het plezier en vertrouwen in de samenwerking binnen het ’team’. De frequentie van trainen is bij voorkeur eens per twee/drie weken. Voor een kind van rond de 10 jaar zijn er circa 25 lesdagen nodig om de eerste 10 leeraspecten (in fase 1 en 2 van het leerprogramma) te beheersen. Dan pas ben je naar onze mening toe aan competitief racen in bijvoorbeeld een Nationaal Kampioenschap. De lessen daarna (in fase 2 en 3) leggen de aandacht en stimulans op samen trainen in het aanleren en verfijnen van competitie racevaardigheden. Stap je te vroeg uit het leerprogramma, dan maak je op korte termijn wat meer progressie, maar ontbreken de juist basis vaardigheden om later veilig en vooral voordelig op grotere motoren competitie te racen. Elke 1.000 euro nu steken in de opleiding bespaart later makkelijk 5 tot 10 duizende euro aan leer- of schade kosten.

Het RACE-KIDS pocketbike leerprogramma in hoofdlijnen:

Onderverdeeld in 6 hoofdgroepen, 23 thema’s en 3 progressie fasen:

  1. Gas geven
   – Leren doceren van het gas
   – Volgas durven rijden
   – Timing van gas geven
  2. Remmen
   – Leren doceren van de rem
   – Verschil ervaren tussen het gebruiken van voor- en achterrem
   – Hard durven remmen
   – Timing van remmen
  3. Zithouding
   – Leren ontspannen
   – Meebuigen van bovenlichaam in de bocht
   – Houding van de voeten en benen in de bocht
   – Verschillende zithoudingen proberen
  4. Bocht inkijken
   – Kijken naar bocht ingang, apex en bocht uitgang
   – Aanremmen, rollen en accelereren
   – Kijk in de camera!
  5. Knee sliding
   – Hellingshoeken uitproberen
   – Leren ‘vallen’ onder hellingshoek
   – Knee sliding versus tipping
   – Elbow down
  6. Lijnen rijden
   – Soorten bochten leren herkennen
   – Herkenningspunten langs de baan ontdekken
   – Aanvallende, verdedigende en ideale lijnen leren rijden
   – Leren variëren in diverse rijlijnen
   – Met 2 coureurs samen door de bocht leren rijden

De voortgang (progressie) wordt bepaald door focus, interesse, aanleg, maar vooral de inzet van de rijder. Onafhankelijke inspecteurs kunnen rijders op hun vaardigheden beoordelen met behulp van een formulier dat nadien ook aan de rijder wordt verstrekt. Als de ‘score’ vragen oproept of het niet overeenkomt met jullie verwachting, meld je dan bij de trainer. Als ervaringsdeskundigen geven zij graag meer inzage en advies hoe de resultaten te interpreteren zijn en progressie is te stimuleren. Tegen betaling kan een toetst op basis van het leerplan worden aangevraagd.

Deelnemen als lid met de voordelen :
– Voorrang bij inschrijving op niet leden (vooral bij special events)
– Aankoop- en omruil opties van nieuwe en gebruikte race-outfit
– Huur opties schakelmotoren (kart circuit 100/125 cc of grote circuits 250/400 cc)
– Deelname opties promotionele activiteiten
– Ondersteuning bij gebruik van het leerplan en het coaching systeem
– Deelname opties opleidingen voor ouders/kind
– Deelname opties sportactiviteiten (o.a. fysieke trainingen)

Lid worden

naar agenda

 

Contact

RACE-KIDS Rookies
Henk Schotman
+31 (0)6 47 250 810
info@race-kids.nl