Jeugd ontwikkelfasen

1. Oriëntatie (opstap/beginner)

Als je aanvangt als ‘opstapper’ is het doel vooral ontdekken of motorrijden leuk genoeg is en betaalbaar om het als sport te blijven doen. Er plezier aan beleven. In deze fase kan je besluiten of je vaker wilt sporten op de motor. Deze opstap en beginnersgroep vinden wij heel belangrijk omdat daaruit weer nieuwe leden, deelnemers voor de langere termijn voortkomen. Op bijna al onze sportdagen is de opstap-beginnersgroep in onze planning opgenomen. Er zijn ervaren begeleiders op de beginnersgroep die toezicht houden op de veiligheid en je advies kunnen geven of je ook aanleg hebt voor deze sport. Als ouder help je mee met aanwijzingen geven aan de rijders in de groep, op aanwijzing van de trainer. Dat is super leuk om te doen en het helt ook bij de beleving van de sport in zijn breedte. De focus ligt hier vooral op aanleren van basis vaardigheden zoals bocht doorkijken, gebruik van gas en remmen en het reageren op de omgeving (andere rijders, aanwijzingen van trainers, vlagsignalen etc.).

Referenties Nieuwkomer info Meld je aan

2. Rijvaardigheden uitbreiden (beginner/geoefend)

Nadat je lid bent geworden gaan we in meer detail met je aan de slag op basis van alle leerthema’s die we omschreven en gedocumenteerd hebben. Er is geen deelname verplichting. Je mag deelnemen als het in de gezinsagenda uitkomt. Eens per maand is wel ons minimum advies. Omdat we altijd meerdere niveau groepen indelen kan je met je eigen verbeterpunten aan de slag en wordt je daarbij persoonlijk en gericht ondersteund door de trainer/instructeur. In deze leerfase leert elke deelnemer zich verbeteren door tips op te volgen en bij betere rijders af te kijken en dat ook uitproberen. Om op deze wijze te leren trainen is geduld en vriendschap wel een voorwaarde. Daar proberen we ook in te stimuleren door altijd in groepsverband na elke trainingssessie de nabesprekingen samen te doen. Bewust vrienden maken waarmee je leert trainen vormt namelijk de basis voor het aanleren van racevaardigheden. En die heb je echt nodig als je prijzen wilt halen en die op het podium wilt ontvangen. Een eigen motor is nog niet vereist, maar oriënteer je daar al wel op tijdens deze fase. We kunnen je wellicht een tip aanreiken.

Meld je aanMeer informatie

3. Race vaardigheden aanleren / Academy periode (geoefende en competitie rijders)

Als je de meeste vaardigheden ‘onder knie hebt’, je stabiel en voorspelbaar kunt rijden wordt het tijd om de strijd aan te gaan met je racemaatjes. We leren je in deze fase close racing, inhalen, uitremmen, verdedigend en aanvallend rijden. We leren je een strijd te winnen. Deze fase doe je vooral omdat je met je racemaatjes wilt strijden, oefenraces winnen. Maar zeker als je ambitie hebt om aan (inter-)nationale competities deel te nemen in de komende jaren. Deze fase verwacht van jou een extra sportieve inzet en betrokkenheid. Je gaat als groep, als sportief team jezelf en alle rijders laten groeien naar een hoger rij en race niveau. De trainers en instructeurs krijgen een nauwere band met de Academy deelnemers. Ze praten over elkaars ambitie en mogelijkheden om elkaar beter te maken. Dit is ook de doorgroei als je zelf instructeur wilt worden bij RACE-KDS. We maken gebruik van voor- en nabeschouwingen als onderdeel van het lesprogramma PITSS. In dit Academy vervolgtraject wordt er met regelmaat gesproken over een langere termijn visie. We blijven onze mogelijkheden en jouw ambitie afstemmen. Realistisch en objectief. Samen ontdekken we de kansen en mogelijkheden. Je kind kan dus vele jaren over onze kennis en mogelijkheden blijven beschikken.
Lees meer over de Academy op deze pagina.

Meld je aanMeer informatie

Motorisch ontwikkelen

Nadat Tobias Dogger ook verknocht raakte aan het motorsporten bij RACE-KIDS, wilde vader Ferry Dogger zijn ervaring als sportleraar ook inzetten bij RACE-KIDS. Hij koos ervoor om Motorisch Remedial Teaching te introduceren bij onze coureurs. Daarmee kan Ferry, inspirerend en vakkundig als hij is, vooral spelenderwijs kinderen leren zich te verbeteren in ‘bewegen’. Juist voor de leeftijd van 9 tot 14 jaar moet bewegen spelenderwijs en leuk zijn. Na wat try-outs bleken bepaalde aspecten heel nuttig te zijn voor de motorsporter. Denk aan coördinatie, (snel)kracht en snelheid van bewegen. Ferry bedacht specifieke speloefeningen met de focus op balanceren, vallen, rollen, duikelen, draaien maar ook springen, rennen, reageren en anticiperen. Op sportdagen in Assen brengt Ferry zijn sportmaterialen mee en kan hij rijders in hun ‘motorsport-pauzes’ laten genieten en leren wat ‘anders bewegen’ betekend. Film Motorisch Ontwikkelen

Contact

RACE-KIDS Rookies
Henk Schotman
+31 (0)6 47 250 810
info@race-kids.nl