Begrippen en Opties

Toelichting op begrippen en mogelijkheden (klik op de rode knop voor aanvullende informatie).

1e keer deelname: ‘opstappen’
Aanvangen, de eerst paar dagen deelnemen. Dat noemen wij ‘opstappen’. Je kunt dan ervaren hoe leuk zelf motorrijden op een verhard en afgesloten parcours is. RACE-KIDS verzorgt alles wat die dag nodig is om deel te nemen. De indeling in een veilige groep, een motor, outfit voor kinderen en een ervaren begeleider met oog voor elke deelnemer. We vragen de ouder om hun kind actief op en langs het parcours te assisteren. Je krijgt als ouder aanwijzingen van de trainer zodat het ook veilig kan en leuk blijft. Op de sportdag worden 5 sessies gereden (4 als de rijder te vermoeid wordt). Een sessie duurt circa 10-12 minuten. Je kunt maximaal 4 keer een sportdag als opstapper deelnemen, daarna kan je blijven deelnemen maar zal je lid moeten worden! Hoe je voor de 1e keer kunt inschrijven om als opstapper deel te nemen.

Jeugd < 12 jaar
Kinderen tot 12 jaar starten in de opstap/beginnersgroep en rijden op een compact formaat motor zonder versnellingen: de pocketbike. Er wordt in 4 sportdagen een basis pakket aan vaardigheden aangeleerd. De trainer heeft de focus op veiligheid en plezierbeleving. Na de 4e sportdag besluit je of je lid wordt en doorgaat met sporten bij RACE-KIDS. Vaak kom je na de 4 sportdag in de rijdersgroepen met instructeurs. We adviseren dan ook ons lesprogramma (PITSS genaamd) te benutten. Uit de leerplan toets en een beoordelingsgesprek volgt het ontwikkeltraject. Op de sportdag worden 5 sessies gereden (4 als de rijder te vermoeid wordt). Een sessie duurt circa 10-12 minuten. Hoe je voor de 1e keer kunt inschrijven om als opstapper deel te nemen.

Jeugd > 12 jaar
Tieners die naar het voortgezet onderwijs gaan veranderen sterk ten opzicht van de basisschool leerlingen. Ze gaan puberen en beleven sport op een andere manier. We houden er rekening mee dat ze anders uitgedaagd willen worden. Afhankelijk van interesse, motivatie en lef starten deze rijders ook op een pocketbike of soms ook direct op een schakelmotor. Dat bepalen we tijdens een telefoongesprek vooraf. Op de 1e sportdag bepalen we dan welke motor en rijdersgroep het meest veilig zijn en passen bij de rijder die deelneemt in de opstap/beginnersgroep. De trainer heeft de focus op veiligheidsbeleving, plezier en groepsvorming. Vaak kom je na de 4 sportdag in de rijdersgroepen met instructeurs. We adviseren dan ook ons lesprogramma (PITSS genaamd) te benutten. Uit de leerplan toets en een beoordelingsgesprek volgt het ontwikkeltraject. Op de sportdag worden 5 sessies gereden (4 als de rijder te vermoeid wordt). Een sessie duurt circa 10-12 minuten. Hoe je voor de 1e keer kunt inschrijven om als opstapper deel te nemen.

Jong volwassenen >16 jaar
Jong volwassen jeugd is veelal financieel en ook wat autorijden betreft nog afhankelijk van de ouder. Maat omdat ze als wel op een duidelijke wijze kunnen communiceren, en het verschil begrijpen tussen risico lopen en lef hebben, zullen we hun normaliter sneller laten doorstromen naar een rijdersgroep met meer ervaren en vaak ook oudere jeugdrijders. VAak kunnen ze ook al eerder door naar een motor met meer vermogen. Afhankelijk van interesse, motivatie en durf starten deze rijders op een lichte categorie schakelmotor. Dat bepalen we na telefonisch overleg mochten we daar twijfels bij hebben bij het inplannen. Op de 1e sportdag bepalen we dan welke motor en rijdersgroep het meest past bij de rijder die opstapt. De trainer heeft de focus op groepsveiligheid en plezierbeleving. Op de sportdag worden 5 sessies gereden (4 als de rijder te vermoeid wordt). Een sessie duurt circa 10-12 minuten. Vaak kom je al op de 1e sportdag in contact met een instructeur die in jouw rijdersgroep meerijdt en tips geeft. Maak daar gebruik van. Het gebruik van ons lesprogramma PITSS is ook interessant. Het bied je een mooi ontwikkeltraject, uitgaande dat je jezelf wilt verbeteren. Lees meer op de RACE-FUN pagina, ook over hoe je voor de 1e keer kunt inschrijven als opstapper.

Lid worden
Lid worden betekent naast een jaarlijks contributie ook dat je over een eigen outfit pakket gaat beschikken. Een eigen motor hoeft nog niet. Een veilige race-outfit kan je aankopen bij RACE-KIDS. Omdat we gebruikte leren overalls vaak weer kunnen inruilen blijft tijdens de groeicurve van je kind motorrijden toch veilig én voordelig. Informeer naar de mogelijkheden van een complete outfit kunnen aankopen. Neem contact met ons op!

PITSS leertoets
Als lid kan je een toets laten afnemen zodat we het instapniveau in het lesprogramma kunnen bepalen. Vanaf dat moment krijg je de gelegenheid om op basis van persoonlijke adviezen concreet aan jouw persoonlijke doelstellingen te werken. Samen met trainer, instructeur en begeleider (ouder) werk je in teamverband aan jouw progressie.

Beschikbare Motoren
Onze motoren zijn in 2023: de brandstof en elektrische pocketbikes (automatische versnelling)
Schakelmotoren:  Honda NSF-100 voor de kleine jeugd en de KTM 125, Yamaha 125 of Yamaha 300 supersport motoren voor rijders die daarvoor geschikt geacht worden.

Circuit variaties
We rijden met opstappers op de kleine motoren (pocketbike / NSF) in diverse regio’s op parcoursen die we zelf uitzetten op verharde (asfalt) ondergrond. Met de schakelmotoren zullen we vooral op het Junior Track in Assen te vinden zijn. We geven per sportdag aan voor welke motoren het parcours geschikt is. Motoren die meer vermogen hebben, vanaf 25 PK, rijden we voornamelijk op grote circuits zoals ASSEN-TT, Zandvoort (F1), Mettet (België), Ecuyers (Frankrijk, Calstres, Dijon). Op de grote circuits zijn we niet zelf de organisator, op de kleinere circuits/parcoursen wel.

Binnen en Buitenseizoen
Met de pocketbike motoren rijden we het hele jaar door, zowel op circuits buiten en vanaf oktober tot april ook op indoor kartbanen, binnen dus. Met de schakelmotoren rijden we uitsluitend buiten, onder de open hemel. Voordeel daarvan is mooi weer, zon, minder geluidsoverlast, mogelijkheid tot diverse categorie motoren. Nadeel van het buiten rijden is echter wel de invloed van het weer. Droog rijden met lekker veel grip stellen veel rijders op prijs. Een afkoelend regen buitje iets minder.

Technische service
Met een eigen motor kan je als lid deelnemen bij RACE-KIDS. Voorwaarde is dat je motor veilig, betrouwbaar en niet teveel lawaai maakt en vooral geen gevaar op levert door verkeerd gebruik of vanwege een slechte staat. Als de vermogens ook veelal overeenkomen met de RACE-KIDS motoren, blijven de opstap- en beginnersgroepen veilig voor alle deelnemers.
Mocht je hulp nodig hebben bij de afstelling conform RACE-KIDS richtlijnen, dan kunnen wij je doorverwijzen naar een onafhankelijke technicus. Die kan eventueel ook helpen bij service en onderhoudswerkzaamheden (tegen betaling uiteraard).

Vrouwen en Mannen
Vrouwen (ook moeders) brengen we bij voorkeur onder in een eigen groep met daarop de begeleiding van ervaren vrouwelijke instructeurs. Mannen delen we bij de ervaren jeugdrijders in de groep in. Die hebben beiden nu eenmaal een andere sportbeleving dan meisjes en vrouwen. Volwassen deelnemers organiseren hun eigen outfit. Lukt dat niet, neem contact met ons op, misschien kunnen helpen iets te regelen. Ook voor een volwassen rijder geldt dat je wordt ingedeeld in een groep die past bij je niveau. Je mag 4 sportdagen uitproberen of onze organisatie meerwaarde voor je biedt. Daarna kan je blijven deelnemen als lid. Volwassen rijders met voldoende ervaring en moed kunnen ook deelnemen op dagen die we inplannen op het ‘grote’ circuit. We kunnen daar ook onze instructeurs inplannen om jouw te begeleiden. De kosten bepalen we na overleg. Neem in dat geval contact met ons op. Lees meer op de RACE-FUN pagina, ook over hoe je voor de 1e keer kunt inschrijven als opstapper.

Deelname voorwaarden
Klik op de link hierboven en je opent de RACE-KIDS deelnamevoorwaarden (3 pagina’s A4 in pdf bestandsformaat).