Begrippen en Opties

Toelichting op begrippen en mogelijkheden (klik op de rode knop voor aanvullende informatie).

1e keer deelname: ‘opstappen’
Aanvangen, de eerst paar dagen deelnemen. Dat noemen wij ‘opstappen’. Je kunt dan ervaren hoe leuk zelf motorrijden op een verhard en afgesloten parcours is. RACE-KIDS verzorgt alles wat die dag nodig is om deel te nemen. De indeling in een veilige groep, een motor, outfit voor kinderen en een ervaren begeleider met oog voor elke deelnemer. We vragen de ouder om hun kind actief op en langs het parcours te assisteren. Je krijgt als ouder aanwijzingen van de trainer zodat het ook veilig kan en leuk blijft. Op de sportdag worden 5 sessies gereden (4 als de rijder te vermoeid wordt). Een sessie duurt circa 10-12 minuten. Je kunt maximaal 4 keer een sportdag als opstapper deelnemen, daarna kan je blijven deelnemen maar zal je lid moeten worden!

Jeugd < 12 jaar
Kinderen tot 12 jaar starten in de opstap/beginnersgroep en rijden op een compact formaat motor zonder versnellingen: de pocketbike. Er wordt in 4 sportdagen een basis pakket aan vaardigheden aangeleerd. De trainer heeft de focus op veiligheidsbeleving en plezier voor het gezin. Zo kan je na die 4 sportdagen besluiten of je stopt met motorrijden bij RACE-KIDS of lid wordt. Als lid ga je door naar de rijdersgroep met instructeurs. We volgen dan ook een lesprogramma (PITSS genaamd). Uit de toets en een beoordelingsgesprek blijkt welk niveau haalbaar is en of een schakelmotor doorgroei traject al van toepassing is. Op een sportdag rijdt de jeugd in niveau groepen verdeeld (meestal 2 tot 3 niveau groepen) en 5 sessies van effectief 10-12 minuten. De begeleider waarborgt de veiligheid en plezierbeleving.

Jeugd > 12 jaar
Tieners die naar het voortgezet onderwijs gaan veranderen sterk ten opzicht van de basisschool leerlingen. Ze gaan puberen en beleven sport op een andere manier. We houden er rekening mee dat ze sneller uitgedaagd willen worden door meer variatie, meer verantwoordelijkheid en vooral snellere doorstroom opties te faciliteren. Afhankelijk van interesse, motivatie en lef starten deze rijders ook op een pocketbike of soms ook direct op een schakelmotor. Dat bepalen we tijdens een telefoongesprek na de 1e aanmelding. Op de 1e sportdag bepalen we welke motor en rijdersgroep het meest veilig zijn en passen bij de rijder. De start is altijd wel in de opstap/beginnersgroep. De trainer heeft de focus op veiligheidsbeleving, plezier en motivatie. Zo kan na 4 sportdagen het advies volgen; stop en doe een andere sport of wordt lid en wordt een sportieve rijder (voor meer veiligheid later op straat). Als lid ga je door naar de rijdersgroep met instructeurs. We volgen dan ook een lesprogramma (PITSS genaamd). Uit de toets en een beoordelingsgesprek blijkt welk niveau mogelijk is en of een schakelmotor doorgroei traject al van toepassing is. Op een sportdag rijden deze jeugdige sporters in diverse niveau groepen hun 5 sessies van effectief 10-12 minuten. De begeleider waarborgt de veiligheid en plezierbeleving.

Jong volwassenen >16 jaar
Jong volwassen jeugd zijn veelal financieel en wat reizen betreft nog afhankelijk van hun ouder, maar hebben al wel voldoende cognitieve vaardigheden om op duidelijke wijze te communiceren en zich in een rijdersgroep te manifesteren. Ze begrijpen risico versus lef en zullen normaliter sneller doorstromen naar een rijdersgroep met meer vaardigheden of kunnen rijden op motoren met meer vermogen. Afhankelijk van interesse, motivatie en durf starten deze rijders vermoedelijk op een lichte categorie schakelmotor. Dat bepalen we tijdens een telefoongesprek na de 1e aanmelding. Tijdens de 1e sportdag bepalen we welke motor en rijdersgroep het meest veilig zijn en passen bij de rijder. De start is altijd in een opstap/beginnersgroep. De trainer heeft de focus op veiligheidsbeleving, plezier en motivatie. Zo kan na 4 sportdagen het advies volgen; stop en doe een andere sport of wordt lid en wordt een betere rijder (voor meer veiligheid op straat bijvoorbeeld). Als lid ga je door naar de rijdersgroep met instructeurs. We volgen dan ook een lesprogramma (PITSS genaamd). Na een toets en een beoordelingsgesprek blijkt welk niveau haalbaar lijkt en wat we aan doorgroei traject voorzien. Op een sportdag rijden ze 5 sessies van effectief 12-14 minuten. De begeleider waarborgt de veiligheid en plezierbeleving.

Vrouwen Mannen
Vrouwen (ook moeders) brengen we bij voorkeur onder in een eigen groep met daarop de begeleiding van ervaren vrouwelijke instructeurs. In 2022 wordt in het programma van de sportdagen op het circuit Assen Junior Track daarvoor aparte tijdsloten gereserveerd. Mannen (vaders) worden veelal ingedeeld bij de ervaren jeugdrijders. Jullie hebben nu eenmaal een andere sportbeleving. Volwassen deelnemers organiseren hun eigen outfit. Lukt dat niet, neem contact met ons op, misschien kunnen helpen iets te regelen. We beschikken over motorpakken tot circa 180 cm lichaamslengte en slanke posturen. Ook voor een volwassen rijder geldt dat je wordt ingedeeld in een groep die past bij je niveau. Je mag 4 sportdagen uitproberen of onze organisatie meerwaarde voor je biedt. Daarna kan je blijven deelnemen als lid. Volwassen rijders met voldoende ervaring en moed kunnen ook deelnemen op dagen die we inplannen met onze instructeurs op het ‘grote’ circuit. We kunnen daar ook onze instructeurs inplannen om jouw te begeleiden. De kosten bepalen we na overleg. Neem in dat geval contact met ons op.

Lesprogramma
Als je lid bent geworden wordt een toets afgenomen waarmee het instapniveau in het lesprogramma bepaald kan worden. Vanaf dat moment krijg je de optie om op basis van ons lesprogramma heel concreet aan jouw persoonlijke doelstellingen en verbetering van de vaardigheden te werken. Dat kan met trainer, instructeur en begeleiders (ouders) samen tot mooie resultaten leiden.

Circuit variaties
We rijden met opstappers op de pocketbike veelal in de regio’s op parcoursen die we zelf uitzetten op harde ondergrond (asfalt veelal). Schakelmotoren rijden op het Junior Track in Assen of mogelijk in 2022 ook nog in Staphorst. Met de motoren die meer an 30 pk vermogen hebben rijden we ook op grote circuits zoals ASSEN-TT, Zandvoort (F1), Mettet (België), Ecuyers (Frankrijk). Op de grote circuits zijn we niet zelf de organisator, op de kleinere circuits/parcoursen wel.

Binnen en Buitenseizoen
Met de pocketbike motoren rijden we het hele jaar rond, zowel op circuits buiten en vanaf oktober tot april ook op indoor kartbanen, binnen dus. Met de schakelmotoren rijden we uitsluitend buiten, onder de open hemel. Voordeel daarvan is mooi weer, zon, minder geluidsoverlast, mogelijkheid tot diverse categorie motoren. Nadeel van het buiten rijden is echter wel de invloed van het weer. Droog rijden met lekker veel grip stellen veel rijders toch op prijs.

Lid worden
Lid worden betekend naast een jaarlijks contributie ook een eigen outfit pakket organiseren. Een eigen motor hoeft nog niet. Een hoogwaardige race-outfit huren of aankopen kan bij RACE-KIDS. Vooral interessant zijn de voordelige outfit-omruilopties. Zo blijft tijdens de groeicurve van je kind motorrijden voordelig en veilig meegroeien en in balans met de snelheid en risico’s. Informeer naar de mogelijkheden van een nieuwe of gebruikte outfit aankopen. Neem contact met ons op!

Beschikbare Motoren
We passen toe de pocketbike motoren (voor kinderen vooral), schakelmotoren met weinig vermogen (8 pk) voor jeugd en volwassenen die starten en niet boven de 180 cm en 80 kilo uitkomen. Voor de grote mensen zijn er supersport 300 (A2 categorie) schakelmotoren inzetbaar. Deze motoren kunnen voor een sportdag gehuurd worden. Voor eigen aankoop of lange termijn huur kan je contact opnemen met ons en onze partners vermeld op de infopagina onder de rode knop! Mei 2022 gaan we elektrische pocketbikes gebruiken, verhuren en verkopen. We  zullen dan een deel van onze brandstof motoren verkopen.

Technische service
Met een eigen motor kan je als lid deelnemen bij RACE-KIDS. Voorwaarde is dat je motor veilig en betrouwbaar is en geen gevaar op levert door verkeerd gebruik of vanwege een slechte staat. Als de vermogens ook veelal overeenkomen wordt de groepen indeling veiliger en sportiever. Daarmee zijn alle deelnemers in diverse niveaugroepen gebaat. Mocht je hulp nodig hebben bij het onderhouden van je motor of afstelling conform RACE-KIDS richtlijnen, dan kunnen wij je doorverwijzen naar een onafhankelijke technicus.

Deelname voorwaarden
Opent de RACE-KIDS deelnamevoorwaarden (3 pagina’s A4 in pdf bestandsformaat).