#6 Ambassadeur

Robert is al vanaf zijn 6e jaar actief als motorrijder, heeft in vele competities gestreden voor de bekers en is in de WSB klasse SSP300 gestopt op 21 jarige leeftijd. Al sinds zijn 12e jaar is Robert ook begonnen als instructeur. Toen met Walid Khan. Een paar jaar later ook vele andere rijders, waaronder alle ambassadeurs die ook de RACE-KIDS E-pocketbikes motoren vermeld zijn. Zo heeft Robert zichzelf en al  de ambassadeurs leren ontwikkelen in het motorrijden. Vooral het duidelijk kunnen uitleggen in je raceteam wat lukt en wat nog niet, waar de motor goed aanvoelt en nog niet. Zo hebben vele rijders zich steeds verder weten te verbeteren in het motorracen. Daar is hij trots op. Robert vind het fantastisch leuk om met zijn ‘pupillen’ van eerder nog samen te rijden tijdens een RACE-KIDS of RACE-FUN sportdag. En of dat nu is op een pocketbike, een Honda NSF, een Moto-3 achtige racemotor of de SSP300 machine, hij vindt het allemaal erg leuk als hij uitgedaagd wordt en er strijd is. En als ze sneller zijn, helemaal mooi, “dan heeft onze opleiding zijn nut bewezen”, zegt Robert dan.

Geboorte datum 03-12-1998 en Robert is samenwonend met Birgit in de woonplaats Almere.

Je 2  leukste sportherinneringen

Mijn beste race, waar ik het meest trots op ben, is de race dat ik op het podium finishte in de World Supersport 300. In Magny Cours werd ik in 2017 na een spannende race 3e en mocht ik mee het podium op. Na een jaar met een aantal tegenslagen en een paar keer heel dicht bij de beste 3 te eindigen, gaf mij dat eerste podium een extra goed gevoel.

Je sporthistorie:

Ik begon met pocketbiken toen ik 5 jaar oud was. Daarna ben ik de motorsport competities in gegaan en heb ik de volgende prestaties geleverd:
2008 (9 jaar): Europees kampioen pocketbike Junior A
2012 (13 jaar): Nederlands kampioen Molenaar NSF 100 Cup
2013 (14 jaar): Europees kampioen Ten Kate Racing Moriwaki 250 Junior Cup
2015 (16 jaar): Nederlands kampioen KTM RC390 Cup
2015 (16 jaar): Red Bull MotoGP Rookies Cup (10e positie)
2016 (17 jaar): Nederlands kampioen KTM Duke Battle
2017 (18 jaar): World Supersport 300 (2 keer podium)
2018 (19 jaar): World Supersport 300 (blessure)
Na 2018 ben ik gestopt met competitie en ben ik overgegaan op trackdays met RACE-FUN en geef ik les bij RACE-KIDS.

Je relatie met RACE-KIDS, (toen en nu nog steeds)

Ik ben actief lid van het RACE-KIDS begeleidingsteam. Als instructeur ben ik jaarlijks circa 40 dagen actief op het circuit met andere rijders. Ook neem ik rijders de PITSS-progressie-toets af (vergelijkbaar met een Citotoets). Daarmee krijgen ze een update van het niveau in hun rij en racevaardigheden en weten ze waar we met ze aan verder kunnen werken om te verbeteren. De RACE-KIDS Academy (ook op PITSS gebaseerd) is onder mijn uitvoerende leiding wel het leukste om te doen, dan gaan we er echt voor en is de strijd heftig, maar dat is waar het racen voor mij om draait.

 

Je social media accounts:

instagram: robertschotman
FaceBook Robert Schotman

Welke (positieve hopen wij) herinnering aan RACE-KIDS zou jij een wegracesport enthousiasteling willen vertellen?

Als instructeur bij RACE-KIDS vind ik het echt leuk om rijders die ik tips geef en help ook steeds beter worden. Wanneer een van ‘mijn leerlingen’ in zijn competitie een strijd of nog beter een wedstrijd weet te winnen, maakt me dat trots en blij.

Wat doe jij om fysiek en mentaal fit te blijven

Naast het racen, bijna ieder weekend, heb ik gelukkig een sportieve vriendin en daarmee sport ik samen. Ik vind dan mountainbiken, skeeleren en skiën het leukst.

Welke tip heb je voor een nieuwe rijder die wil starten met sportief motorrijden of racen

Meedoen bij RACE-KIDS natuurlijk!

Info 1e inschrijving